Adana’da Zirai Don ve Poyraz Tarım Ürünlerine Zarar Verdi
Adana, son 4 gündür zirai don ve poyrazın etkisi altında kaldı ve patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, nektarin, erik ve karpuz gibi tarım ürünlerine zarar verdi. Özellikle nisan ayının başında hasat edilecek patateslerde yüzde 70’e varan bir verim kaybı yaşandı.
Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da, son 4 günde gece hava sıcaklığı sıfırın altına 5 dereceye kadar düştü. Bu durum özellikle Yüreğir, Çukurova, Sarıçam ve Seyhan ilçelerindeki turfanda patates tarlalarını olumsuz etkiledi.
Zirai don zararı nedeniyle patates üretiminde yüzde 70’e varan bir verim kaybı yaşandı. Ayrıca, don ve poyraz tüm tarım ürünlerine zarar vererek patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, nektarin, erik ve karpuz gibi ürünlerin zarar görmesine yol açtı.
“Çiftçiler Önlem Aldı Ancak Yetersiz Kaldı”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Adana başta olmak üzere Mersin ve Hatay’ı da içine alan 4 günlük don olayı yaşandı. Patatesler 40 gün sonra hasat edilecekti ancak bu don olayı ürünlerin yüzde 70’inin yanmasına sebep oldu. Patates, şeftali, karpuz, soğan, domates ve narenciye gibi ürünler etkilendi. Soğuk hava uzun süre devam ettiği için ürünler kurtarılamadı. Çiftçilerimiz ateş yakarak, yer altı sulama sistemlerini çalıştırarak ve rüzgar pervanelerini çalıştırarak önlem almaya çalıştı ama yetersiz kaldılar,” şeklinde konuştu.
“Ciddi Zararlarla Karşı Karşıyayız”
Patates üreticisi Selman Demir ise “160 dönüm arazide patates ekimi yaptım ancak zirai don nedeniyle tüm ürünlerim zarar gördü, kurudu. Adana’da genellikle bir günlük don yaşanırken bu sefer 4 gün sürdü. Ciddi zararlarla karşı karşıyayız,” dedi. – ADANA