Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

Antik Balıkların Dış Iskeleti, Dişlerin Evrimsel Öyküsünde Rol Oynadı

Nature dergisinde 21 Mayıs’ta yayımlanan bir çalışmaya göre, dişlerin oluşumunu sağlayan genetik yapı, eski balıkların dış iskeletlerinde çevreyi algılamak için kullanılıyordu. Şikago Üniversitesi’nden paleontolog ve evrimsel biyolog Yara Haridy’nin ortak yazarı olduğu yeni bir araştırmada, ‘dişler’ kavramının ağız dışında da duyusal işlevlere sahip olabileceği vurgulanmaktadır.

Fosil kayıtlarında en eski omurgalı türlerini bulmak amacıyla yola çıkan ekip, 541-443 milyon yıl öncesine ait Kambriyen ve Ordovisiyen dönemlerine ait örnekleri inceledi. Omurgalıların belirlenmesinde kullanılan bir yol, fosil örneklerinde içi boş dentin kanallarının varlığıydı. Bu kanallar, günümüzde diş minesinin altında bulunan ve dişlerin hassasiyetinden sorumlu olan dentin dokusuna işaret etmektedir.

Çenesiz ilk balık türlerinden olan Anatolepis heintzi fosilini yüksek çözünürlüklü CT taramalarıyla inceleyen ekip, dentinle kaplı gibi görünen gözenekler keşfetti. Ancak daha detaylı bir incelemede, bu gözeneklerin aslında günümüz yengeçlerinin kabuklarındaki duyusal organlara benzeyen yapılar olduğu ortaya çıktı. Bu durum, A. heintzi’nin bir omurgalı değil, eski bir eklem bacaklı olduğunu göstermektedir.

Antik omurgalılar ve eklem bacaklılar, çevrelerini algılamak için benzer mineralize dokuları kullanmaktaydı. Bu dokular zamanla dentin halini alarak günümüzdeki hassas dişlerin temelini oluşturdu.

Araştırmacılar, bu bulguların dişlerimizin neden bu kadar hassas olduğunu açıklamak için önemli bir evrimsel bağlam sağladığını belirtiyor. Mineralize dokuların dış iskeletlerde duyusal amaçlar için başladığını ve zamanla ağız içinde dişlere dönüştüğünü ortaya koydu.

Yara Haridy ise, “Dişlerin ağızda olmasına rağmen son derece hassas olmalarının, kökenlerinin duyusal olmasının bir göstergesi olduğunu” ifade etmektedir.

Related Posts

Mundfish’in Atomic Hearts 2 ve The CUBE oyunu Türkçe seçeneğiyle gelecek

Yabancı oyunların Türkçe diline verdiği destek artmaya devam ediyor. Bu bağlamda kısa süre önce tanıtılan Atomic Heart 2 ve The CUBE oyunlarına Türkçe dil desteği de gelecek.

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.

Apple’dan büyük sürpriz: iOS 26 geliyor!

Apple, yazılım güncellemelerinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor.

İnternet tarayıcılarına da yapay zeka geliyor

Opera, yapay zekâ odaklı yeni internet tarayıcısı “Opera Neon”u tanıttı. Henüz sadece bekleme listesine kayıt olanların erişebileceği bu yeni tarayıcı, kullanıcıların yerine bazı işleri yapabilen akıllı özelliklerle geliyor.

Ne olacağını merak etti, şarj cihazına USB taktı! İşte sonuç…

Merakı yüzünden ilginç bir deneye girişen bir kullanıcı, şarj cihazına USB takarak ne olacağını görmek istedi. İlk başta sıradan bir hareket gibi görünse de, ortaya çıkan sonuç beklenmedik oldu.

Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Çin ve Tayvan’da birçok genç, gecenin geç saatlerinde sıkıntılarını paylaşmak için arkadaşlarına ya da terapistlere değil, yapay zekaya başvuruyor. Psikolojik destek almak isteyen ancak çevresine açılamayan ya da maddi imkansızlıklarla karşılaşan bireyler, çözümü ChatGPT veya yerel AI sohbet robotlarında buluyor.