İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Uçan Yılanlar, Kara Mamba ve Çöl Çıngıraklı Yılanından Daha Hızlı Çıkıyor!

Kara mamba ve çöl çıngıraklı yılan gibi “karadaki şampiyonlar”ın hızı övgü alıyor. Ancak, biyologlar gerçek zaferin ağaçların arasında süzülerek saatte 40 km’ye varan süratlere ulaşabilen uçan yılanlarda olduğunu düşünüyor.

Forbes için yazdığı makalede biyolog Scott Travers, çoğu kara yılanının yalnızca saatte 3,5 km hıza ulaşabildiğini belirtiyor. Kara mamba 19 km/sa ile öne çıksa da gerçek dünya rekorunun “flying snake” adıyla bilinen Chrysopelea cinsine ait olduğunu vurguluyor.

“Cennet uçan yılanı” (Chrysopelea paradisi) gövdedeki dalga benzeri hareketiyle adeta havada yüzer gibi süzülüyor ve 30 metreden fazla mesafe kat ederken saatte 40 km hıza ulaşabiliyor. Bu başarı, vücudunun yanları açılarak oluşturduğu ince “kanat” sayesinde mümkün oluyor.

Chrysopelea’nın en ünlüsü olan bir diğer tür olan “altın uçan yılan” ise havadaki manevraları sesli bir sincabın hız ve hassasiyetiyle gerçekleştiriyor. Endonezya’nın Moluk adalarında yaşayan Chrysopelea pelias ise 25 m’ye kadar uzun süzülmeleriyle, bu adaptasyonun en eski örneklerinden birini sunuyor.

Bu uçan yılanlar kara mamba kadar tehlikeli olmasa da, zehirlerinin zayıf olması mekanik olarak evrimde ne kadar büyük bir adım atıldığını gösteriyor. Yerden sürünmek yerine havada dalga çizerek “uçmayı” tercih eden Chrysopelea türleri, bilim insanlarına göre “dünyanın en hızlı yılanları” unvanını hak eden canlılar arasında yer alıyor.

Related Posts

Mundfish’in Atomic Hearts 2 ve The CUBE oyunu Türkçe seçeneğiyle gelecek

Yabancı oyunların Türkçe diline verdiği destek artmaya devam ediyor. Bu bağlamda kısa süre önce tanıtılan Atomic Heart 2 ve The CUBE oyunlarına Türkçe dil desteği de gelecek.

Apple’dan büyük sürpriz: iOS 26 geliyor!

Apple, yazılım güncellemelerinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor.

İnternet tarayıcılarına da yapay zeka geliyor

Opera, yapay zekâ odaklı yeni internet tarayıcısı “Opera Neon”u tanıttı. Henüz sadece bekleme listesine kayıt olanların erişebileceği bu yeni tarayıcı, kullanıcıların yerine bazı işleri yapabilen akıllı özelliklerle geliyor.

Ne olacağını merak etti, şarj cihazına USB taktı! İşte sonuç…

Merakı yüzünden ilginç bir deneye girişen bir kullanıcı, şarj cihazına USB takarak ne olacağını görmek istedi. İlk başta sıradan bir hareket gibi görünse de, ortaya çıkan sonuç beklenmedik oldu.

Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

İnsan dişlerinin neden bu kadar hassas olduğu sorusunun cevabı, 460 milyon yıl öncesine, zırhlı antik balıklara kadar uzanıyor. Yeni bir araştırma, dişlerimizin atalarının, aslında balıkların dış zırhında yer alan duyusal yapılardan evrimleştiğini ortaya koydu.

Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Çin ve Tayvan’da birçok genç, gecenin geç saatlerinde sıkıntılarını paylaşmak için arkadaşlarına ya da terapistlere değil, yapay zekaya başvuruyor. Psikolojik destek almak isteyen ancak çevresine açılamayan ya da maddi imkansızlıklarla karşılaşan bireyler, çözümü ChatGPT veya yerel AI sohbet robotlarında buluyor.