Prof. Dr. Attar: Tüp bebekte başarı için ön değerlendirme ve genetik tarama şart

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıya Ulaşmanın Önemli İpuçları

Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar elde etmenin kadın yaşının önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “35 yaş üstü kadınlarda gebelik başarısının azaldığını gözlemliyoruz. Bu nedenle genetik testler ve akraba evliliklerinde Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) son derece önemli hale geliyor,” dedi.

Prof. Dr. Erkut Attar, tüp bebek tedavisine başlamadan önce hastanın kromozom analizlerinin yapılmasının kritik olduğunu belirterek, doğru genetik ön hazırlığın hastanın başarısını etkilediğini ifade etti.

Prof. Attar, şunları ekledi: “Özellikle akraba evliliği gibi durumlarda, genetik testler gebelik sürecinden önce yapılmalıdır. Ayrıca, SMA taraması da gebelik düşünen çiftler arasında önemli hale gelmiştir. Embriyo oluştuktan sonra genetik testler yapılabilir olsa da, en ideali gebelik öncesinde bu adımların atılmasıdır. Gebelik esnasında yapılan genetik testler bizi doğru yönlendirebilir ve başarı oranını artırabilir.”

“Kadının Detaylı İncelenmeye İhtiyacı Var”

Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının genellikle yüzde 50-60 aralığında olduğunu belirten Prof. Dr. Attar, “Bu sebeple, bir tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda, bu durumun genel istatistikler içinde değerlendirilmesi önemlidir. Hastaların moralini bozmadan sürece devam etmesi gerekmektedir,” açıklamasında bulundu.

Hastaların başarısız sonuçlar almasının sebeplerinden birinin yeterince detaylı incelenmemeleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Attar, konuyu şu şekilde açıkladı:

“Başarı İçin Ön Değerlendirme Zorunludur”

Tüp bebek tedavisinde sonucu etkileyen en önemli iki faktörün rahmin gebeliğe hazır olması ve embriyo kalitesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Attar, “Çoğu zaman başarısızlıkların ana sebebi embriyo kalitesidir. Embriyonun kalitesine bağlı sorunlar, başarısızlığın büyük kısmını oluşturur. Rahmin hazır olmama oranı ise yüzde 10-20 civarındadır. Bu nedenle hastaların tedaviye başlamadan önce detaylı bir ön değerlendirme ve genetik inceleme yaptırmaları oldukça önemlidir. Bu adımlar atılmazsa başarı şansı düşebilir,” şeklinde konuştu.

“Bu testler her hastada mutlaka rutin olarak yapılmamalı, ancak uygun hastalarda kullanılmalıdır,” diyen Prof. Dr. Attar, “Biz bu uygulamaları hastalarımıza sunuyoruz ve bu süreci önemsiyoruz. Bazı genetik testler SGK kapsamında karşılanmaktadır. Bu sayede tüp bebek tedavisine başlamadan önce başarı şansını artırmak mümkün olabilmektedir.” dedi.

“Akraba Evliliklerinde Genetik Tarama Yapılmalıdır”

Akraba evliliklerinde genetik hastalık riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Attar, akraba evliliklerinde Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) uygulamasının önemini vurgulayarak, “Hastalar bu konuda artık daha bilinçli. Akraba evliliklerinde karyotip analizi gibi yöntemlerle başlanmalı ve bu sayede tedavi süreci daha bilinçli şekilde yürütülmelidir. Bu adımlar atılmazsa tekrarlayan başarısızlıklar ve sorunlu gebelikler ortaya çıkabilir,” şeklinde konuştu.

“35 Yaş Üstü Kadınlar Dikkat!”

Yaş faktörünün tüp bebek başarısını etkilediğini belirten Prof. Dr. Erkut Attar, “35 yaş üzerindeki kadınlarda gebelik şansı azalmaktadır. Bu nedenle gebelik planlarını ertelemek, başarı şansını olumsuz etkileyebilir. Bu yaş grubundaki kadınların tekrarlayan düşük riski, Down sendromu ve diğer genetik anomalilerin riskini artırabilir. Genetik testler bu gruptaki hastalara özellikle fayda sağlayabilir. Bu yaş grubunda genetik çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Yaş, çevresel faktörler ve stres, başarıyı ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle hastalara stres yapmamalarını öneriyorum,” şeklinde konuştu.

“Embriyo Kalitesi ve Rahimin Hazır Olması Önemlidir”

Prof. Dr. Attar, endometriumun (rahim iç zarı) önemine de değinerek, “Rahimdeki yapısal problemler film, ultrason veya histeroskopi gibi yöntemlerle belirlenebilir. Embriyonun doğru zamanda transfer edilmesi büyük önem taşır. Kaliteli embriyolar transfer edilmesine rağmen başarısızlık yaşanıyorsa, sorun rahim kaynaklı olabilir. Bu durumda rahim değerlendirme testleri yaparak sorunun kaynağını belirlemekteyiz.”

“Hasta-Hekim İletişimi Başarıyı Artırır”

Prof. Dr. Attar, hasta-hekim iletişiminin tedavi başarısını artırdığını vurgulayarak, “Hastalar hekimleriyle sürekli iletişim halinde olmalı ve doğru bilgilendirme almalıdır. Yaş faktörü önemli olsa da, uygun hazırlık ve genetik testlerle başarı şansı artırılabilir. Kaliteli laboratuvar ve deneyimli embriyologlar bu süreçte büyük rol oynamaktadır,” dedi. (DHA)

Related Posts

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Anne olmak zorlaşıyor mu? İşte bilimsel gerçekler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu. 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin hızla azaldığını belirten Coşkun, doğal yolla hamile kalma şansının bu yaşlarda düşebileceğini söyledi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.