Türkiye’den AB’ye giyim ihracatında sert düşüş: KKayıp pazarı hangi ülkeler kapıyor?

AB Hazır Giyim İthalatında Türkiye’nin Pazar Payı Geriledi

Avrupa Birliği’nin hazır giyim ithalatı, geçen yılın 10 aylık döneminde 80 milyar Euro seviyesini aşarak yükselişini sürdürdü. Ancak bu dönemde Türkiye’den yapılan ithalat yüzde 6,1 gerileyerek Türkiye’nin bölge ithalatındaki payını yüzde 10,9’a düşürdü. Türkiye, kaybedilen pazar payını Kamboçya ve Pakistan gibi ülkelerle paylaştı.

En büyük pazarı olan Avrupa Birliği’ne hazır giyim ihraç eden Türkiye, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artışla 80,9 milyar Euro’luk bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı yüzde 6,1 gerileyerek 8,8 milyar Euro seviyesine indi. Bu durum, Türkiye’nin AB hazır giyim ithalatındaki pazar payını yüzde 11,4’ten yüzde 10,9’a düşürdü. Çin ve Bangladeş’in ardından AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olan Türkiye, miktar ve gelir bazında önemli kayıplar yaşadı.

Ucuz işçiliğin bulunduğu Kamboçya, Pakistan ve Fas gibi ülkeler, Türkiye’nin kaybettiği pazar payından paylarına düşen payı aldılar. Bu dönemde Kamboçya’dan yapılan ithalat yüzde 19,5, Pakistan’dan yüzde 9 ve Fas’tan yüzde 7,5 artış gösterdi. Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük on hazır giyim tedarikçisi arasında Tunus ve Fas’tan sonra kilogram başına en yüksek ihracat gelirine sahip üçüncü ülke konumunu korudu, ancak bu değer yüzde 3,8 oranında düşüşle 20,2 Euro’ya geriledi.

Rekabet Gücü Zayıflıyor

Son yıllarda hızla artan maliyetler ve kur artışına bağlı olarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kaybetmeye başlayan hazır giyim sektörü, Türkiye’de özellikle zor dönemler yaşıyor. Aynı ürünün maliyeti Türkiye’de rakip ülkelere göre yüzde 40-50 daha yüksek. Sektör temsilcileri, lojistik avantaj ve kalite faktörlerinin yüzde 15-20’lik fiyat farkını tolere edilebilir buluyor ancak yüzde 50’yi aşan maliyet farkının pazar kaybına neden olduğunu ifade ediyorlar.

2023 yılında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17 milyar 902 milyon dolara gerilerken, en büyük kayıp AB pazarından geldi. Türkiye’nin AB’ye yapmış olduğu hazır giyim ihracatı 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4, 2022 yılına göre ise yüzde 5,5 azalarak pazar payını yüzde 10,9’a düşürdü.

Çin ve Bangladeş Arttırdı

Avrupa Birliği ülkelerinin 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde hazır giyim ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 80,9 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı önemli oranda geriledi. Çin’in ihracatı yüzde 1,5 artarken, Bangladeş’in ise yüzde 0,8 artış gösterdi. Türkiye’nin ihracatı ise yüzde 6,1 düşüş yaşadı ve ilk 10 tedarikçi arasında Tunus’un ardından en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.

Tekstil Sektörü AB’de Payını Artırdı

Avrupa Birliği’nin tekstil sektöründe en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke olan Türkiye, AB’nin tekstil ve hammadde ithalatında Çin’in ardından önemli bir konumda yer alıyor. 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde AB’nin birlik dışında gerçekleştirdiği tekstil ve hammadde ithalatı yüzde 3,4 azalarak 16,1 milyar Euro’ya düştü, Türkiye’den yapılan ithalat ise yüzde 0,5 artarak 2,9 milyar Euro seviyesine ulaştı.

Bu dönemde hazır giyim sektöründe pazar payını artıran Türkiye, tekstil sektöründe ise fiyat düşüşleriyle rekabet ederek payını artırdı. Ancak bu kazanım, kilogram başına birim fiyatlardaki düşüşlerle sağlandı. Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatında kilogram başına birim fiyatı, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,5, 2022 yılına kıyasla ise yüzde 13,3 azalarak 4 Euro seviyesine geriledi.

Related Posts

Kenarda altını olanlara yeni hamle fırsatı!

Ekonomik dalgalanmalar ve piyasadaki hareketlilige rağmen altın hala birikimi olan birikimini değerlendirmek isteyen bir çok vatandaş ve yatırımcı tarafından güvenli liman olarak görülüyor ancak son dönemde yaşanan hareketlilik vatandaşları da …

Şimdiye kadarki en renkli galaksinin fotoğrafı çekildi

11 milyon ışık yılı uzaklıktaki Sculptor galaksisi, binbir renkli detayla ve göz kamaştırıcı renkleriyle gözler önüne serildi.

Avrupa’nın tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülkesi belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları” sonuçlarını açıkladı.

Zonguldak’ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti

Zonguldak’ta 2024 yılı Aralık ayı verilerine göre sosyal güvenlik kapsamında olan 584 bin 764 kişiden 180 bini aşkın kişi SGK kapsamında aylık alırken, 149 bin 557 bin kişi de SGK kapsamında aktif olarak çalışıyor.

Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’dan doğal gaz ve LNG ithalatının 2027 sonuna kadar tamamen yasaklanmasını teklif etti. Yeni yasa teklifiyle birlikte, AB ülkeleri Rus gazına olan bağımlılığını aşamalı olarak 1 Ocak 2008’e kadar sonlandıracak.

Rize’nin 5 aylık çay ihracatı 8,6 milyon doları aştı

Rize’den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 40 artarak 8 milyon 636 bin 963 dolara ulaştı.