Uzayın sesi ve kokusu ortaya çıktı! Bir hayvana benziyormuş…

Uzayın Ses ve Koku Dünyası

Deniz seviyesinin 100 km üzerindeki “Karman Hattı”, günümüz dünyasındaki resmi antlaşmalarda da uzay sahasının başlangıcı olarak kabul ediliyor. Yani, deniz seviyesinin bu yüksekliğine ulaştığınızda, uzayın resmi sınırlarına varmış oluyorsunuz.

Uzay, insanlığın bilinen tarihinden bu yana ilgisini çeken bir konu olmuştur ve hala popülerliğini korumaktadır. Bilim insanları, uzayın sesini ve kokusunu bize aktarmayı başardılar.

Araştırmacılar, Dünya’dan yaklaşık 100.000 km uzaklıkta, daha önce ölçülmemiş bir mesafede uzayın sesini kaydetmeyi başardılar. Bu plazma patlamaları ya da korolar dalgaları, insan işitme frekansında yer almaktadır ve ses sinyallerine dönüştürüldüğünde anlaşılabilir hale gelmektedir. Uzayın sesi, bilim insanlarına göre kuş cıvıltılarına benziyor. Dalgaların nasıl oluştuğu konusunda ise hala belirsizlikler bulunmaktadır, ancak Dünya’nın manyetik alanının etkili olabileceği düşünülmektedir.

UZAYIN KOKUSU DA DÜNYADA YERİNİ BULDU

Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda aldıkları benzersiz koku için “ızgara biftek”, “sıcak metal” ve “kaynak dumanları” benzetmelerinde bulunmuşlardır. Bu kokuyu “farklı” şeklinde tanımlayanlar da bulunmaktadır.

Astronot Don Pettit, uzaydaki kokuyla ilgili “Her seferinde hava kilidini yeniden bastırdığımda, kapağı açtığımda ve içerideki iki yorgun işçiyi karşıladığımda garip bir koku aldım. Bu kokunun nereden geldiğini anlamıyordum. Kumaşlarda daha belirgindi, metal veya plastik yüzeylerde değil.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

NASA ise bu benzersiz kokuyu eğitim amaçlı yeniden oluşturma çalışmalarını sürdürmektedir.

Related Posts

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.

Apple’dan büyük sürpriz: iOS 26 geliyor!

Apple, yazılım güncellemelerinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor.

İnternet tarayıcılarına da yapay zeka geliyor

Opera, yapay zekâ odaklı yeni internet tarayıcısı “Opera Neon”u tanıttı. Henüz sadece bekleme listesine kayıt olanların erişebileceği bu yeni tarayıcı, kullanıcıların yerine bazı işleri yapabilen akıllı özelliklerle geliyor.

Ne olacağını merak etti, şarj cihazına USB taktı! İşte sonuç…

Merakı yüzünden ilginç bir deneye girişen bir kullanıcı, şarj cihazına USB takarak ne olacağını görmek istedi. İlk başta sıradan bir hareket gibi görünse de, ortaya çıkan sonuç beklenmedik oldu.

Dişlerimizin hassas olmasının nedeni 460 milyon yıl önce yaşamış bir balık

İnsan dişlerinin neden bu kadar hassas olduğu sorusunun cevabı, 460 milyon yıl öncesine, zırhlı antik balıklara kadar uzanıyor. Yeni bir araştırma, dişlerimizin atalarının, aslında balıkların dış zırhında yer alan duyusal yapılardan evrimleştiğini ortaya koydu.

Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Çin ve Tayvan’da birçok genç, gecenin geç saatlerinde sıkıntılarını paylaşmak için arkadaşlarına ya da terapistlere değil, yapay zekaya başvuruyor. Psikolojik destek almak isteyen ancak çevresine açılamayan ya da maddi imkansızlıklarla karşılaşan bireyler, çözümü ChatGPT veya yerel AI sohbet robotlarında buluyor.